илюстрация: Никлас Елмехед/Туитър Австрийският белетрист, поет и драматург Петер Хандке спечели

...
илюстрация: Никлас Елмехед/Туитър Австрийският белетрист, поет и драматург Петер Хандке спечели
Коментари Харесай

След скандала миналата година, сега връчиха две Нобелови награди за литература

илюстрация: Никлас Елмехед/Туитър 

Австрийският белетрист, стихотворец и драматург Петер Хандке завоюва Нобеловата премия за литература за 2019 година, а полската писателка Олга Токарчук – влиятелното отличие за 2018 година. Това съобщи azcheta.com.

Миналата година връчването на Нобеловата премия за литература беше анулирано за първи път от 1949 година, откакто брачният партньор на Катарина Фростенсон – писателка и членка на Академията, беше упрекнат в полово посягане. Впоследствие фотографът Жан-Клод Арно беше наказан за обезчестяване и все още излежава присъдата си. Избухването на свадите беше последвано от редица оставки, поради които членовете на Академията към този момент не наброяват наложителния най-малко от 12 души, необходим за избора на победител.

Последният Нобелов лауреат за литература е английският публицист Казуо Ишигуро, който завоюва наградата през 2017 година

Миналата година френската авторка Мариз Конде беше удостоена с различен Нобел – литературното отличие на Новата акадамия на Швеция, чиято целбеше да запълни празнината след анулацията на формалната премия.
 
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР